fyi im in kl and she's in kelantan..so i choose the time when my mom is in kl so that i can kirim the cake for her to pass to my friend..and i can give some of the cake to my dear adik as she's expecting too (dia penggemar segala cake)..percaya tak saya buat cake ini dalam masa 15 mins tanpa bantuan dan ketika my dear baby tgh tido..time nk masukkan dlm oven je dia start nangis..ohhh nasib baik sempat siap..Alhamdulillahhh
saya percaya ramai penggemar pisang ni..sb buat apa jenis masakan/baking ke mesti sedap..so why not i share it with u guys..
bahan-bahannya adalah
1 buku butter sugar
1 1/2 gula merah (1/2 digunakan utk bt caramel)
1 1/2 ripe mashed banana
2 banana (di potong)
1 sudu kecil vanilla essence
4 telur
1/2 cup fresh milk
2 cups flour
1 sudu kecil soda birkabonat
1 sudu kecil baking soda
caranya..
ambil 1/2 gula merah dan caramelized kan ia dalam loyang pembakar tp jgn sampai hangit...selepas itu aturkan pisang2 yang telah dipotong dgn cantik..ketepikan..
selepas itu buatkan batter..
butter+baki gula merah itu di pukul hingga kembang..masukkan telur satu persatu+masukkan mashed banana+fresh milk+vanilla essence+flour+soda birkabonat+ baking soda..setelah adunan sebati..tuangkan dalam loyang pembakar tadi..kemudian bakar yer...180'c about 35mins..jgn lama sgt nanti cake menjadi kering..bila cake dah betul2 sejuk baru upside down kan ia...selamat mencuba!
2 comments:
Sheilla, k.ma try doh resepi kek ni..sedap sgt, tq deh
hallowwww kak maaaa! baca jgk awk blog sy hehe tq jgk!
Post a Comment